The music from Tommy & Quadrophenia by The Who

 Fredag den 30 juni 2023, kl. 20.00 t.o.m. fredag den 30 juni 2023

THE WHO anses vara ett av världens största och mest innovativa rockband genom tiderna, och är fortfarande verksamma. Deras karriär är nästan overklig, från att vara ett popband i London 1965 till att bli en världsakt med massor av listframgångar över 100 miljoner sålda skivor, Woodstock, Isle Of Wight, Live Aid, utsålda stadium-turnéer i alla år och kanske framför allt; de första rockoperorna i världen.

1969 kreerade The Who den första rockoperan någonsin; TOMMY, som handlar om en pojke som var/blev stum, döv och blind men utomordentligt duktig på flipperspel. Den behandlade flera kontroversiella ämnen som barnmisshandel, incest, drogmissbruk, maktfullkomlighet och är lika aktuell idag som då.

Musiken i Tommy var banbrytande och rockoperan blev en omedelbar succé. Den sattes upp i hela världen inklusive Broadway och blev sedan film med storheter som Elton John, Jack Nicholson, Ann-Margaret, Eric Clapton samt förstås THE WHO i rollerna…

The WHO´s nästa fullskaliga rockopera var QUADROPHENIA 1974 som är en sammanhållen musikalisk berättelse från 60-talets mitt och handlar om ungdomskultur, mods, musik och sökandet efter en identitet. Även denna blev mycket omtalad som musikaliskt nydanande och hars satts upp på scener världen över. Den blev också film med Sting i huvudrollen.

Man kan nog med fog påstå att ungdomars sökande efter sin egen identitet är genomgående i båda rockoperorna och tar avstamp inte minst i Pete Townsends egen barndom.

Det kommer även att framföras en del material från The Who´s  – ofullbordade – tredje rockopera; LIFEHOUSE. Det är där Pete Townsend redan 1972 i detalj förutspår dagens internat, FB, Tiktok med mera…

Den bästa musiken ur de två makalösa rockoperorna kommer att framföras LIVE i DALHALLA fredag 30 jun 2023 av fyra av Sveriges största rockartister; Mats RonanderMejaJanne Åström och Conny Bloom, backade av ett 6-mannaband. Detta tillsammans med en hel de kuriosa från och om rockoperorna men framföra allt om THE WHO.

Förutom hitsen från rockoperorna kan man nog tänka sig en hel del låtar ur THE WHO´s övriga repertoar. Det är liksom ofrånkomligt!

Kalender

sv Swedish
X