Kite

 Lördag den 2 september 2023, kl. 20.00 t.o.m. lördag den 2 september 2023

KITE TILL DALHALLA 2023

Den 2:a september 2023 spelar Kite i Dalhalla, arenan i det nedlagda kalkbrottet utanför Rättvik. Ambitionerna är minst lika uppskruvade som dom var inför duons numera klassiska konserter på Cosmonova 2015 och Kungliga Operan 2019. Alla som sett Christian Hutchinson Berg och Nicklas Stenemo i år, när de turnerat i USA, Tyskland och Sverige, har trollbundits av deras dramatiska elektroniska pop och när de spelade på Way Out West i somras kom det så mycket folk till tältet att man fick stänga av en del av området.

Den 400 meter långa, 175 meter breda och 60 meter djupa gropen i Dalarna, med plats för 6000 personer, är den största arena som Kite tagit sig an hittills och med sig som support har dom amerikanska Cold Cave.
För att utnyttja Dalhallas visuella potential samarbetar Kite även denna gång med filmaren Andreas Nilsson som gjorde scenografin och projektionerna på Kungliga Operan. Han har också varit scenograf på Dramaten och gjort videos åt artister som The Knife, Moby, MGMT och Kanye West. Än så länge har Andreas Nilsson inte gjort någon Kite-video, men han bidrog till duons allra första konsert genom att låna ut en dvd med avantgardefilmaren Maya Deren som visades när bandet livedebuterade den 11:e april 2008. Då var Kites första EP ännu inte släppt och det kom cirka 50 personer till skivaffären Rundgång i Malmö.

– Vi hittade en projektor i ett soprum, säger Nicklas Stenemo. Jag klippte ihop en video. Med det visuella ville vi kompensera för att det bara var vi två.

– Vi hade visuella ambitioner redan då, säger Christian Hutchinson Berg.

Om man ska lägga ner tid på grejer kan man lika gärna göra det på ett annorlunda sätt. Så att det blir vackert. Så att det blir speciellt. Så att man bygger en egen värld.

Exakt hur den världen kommer att se ut i Dalhalla är än så länge hemligt men Kite och Andreas Nilsson har tittat mycket på Nicolas Cage-filmen “Mandy”.

– När konceptet om hur vi kan angripa Dalhalla föll på plats kändes det som att all ängslighet försvann, och att detta är något vi absolut måste göra, säger Nicklas Stenemo.

Kite har kallats Sveriges bästa elektroniska band, Sveriges bästa liveband och Sveriges bästa band. Få artister har lyckats skapa något lika unikt som de gjort under sina 15 år tillsammans, från skivbutiken i Möllevången till kalkbrottet i Rättvik. Dalhalla blir deras största utmaning hittills.

 

För dig som åker från Stockholm finns denna dag en särskild avgång med Dalhallas konsertbuss tur och retur.

Kalender

sv Swedish
X